ApartmajiGolte.si

Zanimivosti v okolici

ZANIMIVOSTI V OKOLICI

Vulkan
Smrekovec

Ugasli ognjenik Smrekovec vam ponuja priložnosti za sprehode in opazovanje pestre flore in ogroženih živalskih vrst (divji petelin,…)

Mozirski
gaj

Obiščite Mozirski gaj in se sprehodite med neskončnimi gredicami čudovitih cvetlic, dreves in drugih lepot, ki jih park ponuja.

Grad Vrbovec & muzej gozdarstva in lesarstva

Na gradu Vrbovec lahko v muzeju gozdarstva in lesarstva spoznate čas furmanov, olcarjev, žagarjev, mizarjev, tesarjev in splavarjev

Funpark
Menina

Adrenalinski park Funpark Menina, ki se nahaja visoko med drevesi v kampu Menina je primeren za otroke in odrasle. Po naročilu odprt tudi pozimi.

Muzejska zbirka
Mozirje

Sprehodite se skozi muzejsko zbirko in spoznajte zgodovino Mozirja preko starih fotografij, listin in različnih predmetov iz več tematskih sklopov.

Bohačev
toplar

V Nazarjih obiščite veliki dvojni kozolec v katerem se nahaja tudi razstava o zgodovinskem razvoju krajev občine Nazarje.

Srednjeveški
pranger

Oglejte si sramotilni steber ali “pranger” kamor so v srednjem veku privezovali kaznjence in jih javno zasramovali in zbadali. 

Muzej usnjarstva
Šoštanj

Muzej usnjarstva goste popelje skozi zgodovino in kronološki pregled usnjarstva, industrialcev in nekdanjega življenja v Šaleški dolini.

Terme
Topolšica

Prepustite se in uživajte v različnih bazenih s termalno vodo, sončnih žarkih in bogati kulinarični ponudbi, ki jo ponujajo terme Topolšica.

Braslovško
jezero

Obiščite Braslovško jezero in se sprehodite po učni poti, nato pa si privoščite kulinarično razvajanje v brunarici ob jezeru.

Špančeva
zidanica

Ena izmed najstarejših in najbolje ohranjenih zidanic na Slovenskem vas vabi na obisk, spoznavanje vina  in degustacijo. 

Muzej
Štekl

Etnološka zbirka v stolpu Štekl, kjer si lahko ogledate tudi do 400 let stare predmete iz Gornjega grada in njegove okolice. 

Muzej
premogovništva

Obiščite Muzej premogovništva v Velenju in spoznajte zgodovino in pomen premogovništva za Šaleško dolino in Slovenijo.

Velenjski grad
in muzej

V enem izmed najlepše ohranjenih slovenskih gradov si lahko ogledate 10 stalnih muzejskih razstav lokalne zgodovine in drugih tematik. 

Pozojeva učna pot
okoli Velenja

Na Pozojevi grajski poti vas simpatični zmaj Pozoj vas spremlja po poti skozi zgodovino in zgodbe Velenja in vas popelje mimo 5 različnih gradov..

Gornjegrajska
katedrala

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata vabi, da si ogledate največjo in arhitekturno najbolj pomembno baročno stavbo v Sloveniji. 

Etno vasica
Luče

Muzej na prostem sestavlja osem lesenih hišk, v katerih so predstavljene rokodelske obrti domačinov. Ogled po dogovoru. 

Hiša
mineralov

V hiši mineralov si oglejte geološko zbirko mineralov sveta, obsežno zbirko mineralov s področja celotne Slovenije ter gemološko zbirko dragih kamnov. 

Velenjsko
jezero

Na Velenjskem jezeru vas čaka čista voda, prijetni lokali in številne priložnosti za različne vodne športe in druge oblike rekreacije. 

Center jamskih
doživetij

Izkušeni jamarji in strokovnjaki vas popeljejo na odkrivanje kraških pojavov na Savinjskem in raziskovanje neokrnjenih kraških jam.

Grad
Žovnek

Oglejte si enega izmed najstarejših gradov na Slovenskem in se sprehodite med zidovi, kjer so včasih imeli svoj sedež Žovneški gospodje. 

Jama
Pekel

Čarobna kraška jama vas vabi na obisk in ogled zanimivih kapnikov. Jama je stara več kot 3 milijone let in ima bogato zgodovino.

Kavčnikova
domačija

Oglejte si muzej ljudske arhitekture na prostem in več kot 300 let staro dimnico z odprtim ognjiščem, ki je služilo za ogrevanje in kuhanje. 

Fontana piva
Žalec

Obiščite fontano piva in v prijetnem okolju mestnega parka preizkusite različne vrste piva, ki so na voljo v fontani. 

Naravni spomenik
Igla

Prepoznavni 40 m visok skalni osamelec nad reko Savinjo. Včasih je skozi “uho” igle vodila edina pešpot med Lučami in Solčavo. 

Krajinski park
Robanov kot

Robanov kot je alpska ledeniško preoblikovana dolina izjemne kulturne in naravne vrednosti. Idealna destinacija za sprehod s čudovitimi razgledi.

Žagerski
mlin

Čaroben, vsaj 250 let star Žagerski mlin obdan z bujnim podrastjem, je eden izmer redkih še delujočih mlinov, ki delujejo na vodni pogon. 

Repov
slap

Slikovito 25 metrov visoko slapišče z dvema vodnima kotanjama vabi, da si vzamete trenutek za občudovanje naravnih lepot.  

Učna pot
škrata Bisera

Pot škrata Biser povezuje občini Velenje in Dobrna in zajema področja biologije, geografije, zgodovine ter kulturne in naravne dediščine. 

Stari grad
Celje

Obiščite grad najbolj vplivne slovenske vladarske dinastije in se sprehodite med zidovi, ki so prežeti z bogato in zanimivo zgodovino. 

Matkov kot in
Matkov škaf

Obiščite Matkov kot in Matkov škaf – kraterju podoben snežni kotel, kjer spomladi voda v rahlem slapu pada na snežišče in izdolbe luknjo v obliki škafa. 

Potočka
zijalka

Pomembno arheološko najdišče iz mlajšega paleolitika, kjer je bilo odkrito staro kameno-dobno bivališče, ostanki orodja, ognjišč in hrane. 

Snežna
jama

Najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji slovi po večnem ledu v vhodni dvorani ter bogatem kapniškem bogastvu in raznoliki jamski favni. 

Izvir
kisle vode

Obiščite naravno znamenitost Solčavskega, naravni spomenik – izvir kisle mineralne vode, ki ji zaradi mineralov pripisujejo zdravilno  moč

Slap
Rinka

Eden izmed najlepših in najbolj poznanih slapov v Sloveniji je priljubljena turistična destinacija, sploh spomladi in jeseni, ko je pretok največji.  

Menina
planina

Menina planina je planota v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki omogoča priložnosti za sprehode in čudovite razglede na okoliške vrhove.