ApartmajiGolte.si

Krajinski park Golte – v objemu narave

Planota Golte, ki jo nekateri poznajo tudi pod imenom Mozirska planina, se nahaja v osrčju Savinjske doline. Krajinski park Golte je eno izmed najbolj priljubljenih gorskih središč v Sloveniji. Pozimi goste privablja smučišče in več kot 12 kilometrov smučarskih prog, poleti pa Golte nudijo številne priložnosti za pohodništvo, kolesarjenje in sproščanje v naravi.
Gre za območje kultivirane narave, kjer se prepletajo elementi naravne in kulturne dediščine. Namen krajinskih parkov je ohranjanje narave in njene ekološke, biotske ali krajinske vrednosti ter kakovostnemu ter dolgotrajnemu prepletanju človeka z naravo.

V preteklosti so bile Golte odtrgane iz Savinjskih Alp in narinjene na današnje ozemlje. Gre za značilen primer osamelega krasa, saj ima širše obrobje iz neprepustnih vulkanskih kamenin.

Osrednji del je sestavljen iz čistih triasnih apnencev, na njemu pa lahko najdemo značilne kraške pojave kot so vrtače, globoka brezna, suhe doline, podzemne jame,… Najbolj poznana je jama Ledenica. Na njenem dnu se skozi celo leto ohrani sneg, zato je že nekoč služila kot naravni hladilnik.

Kdaj je nastal krajinski park Golte?

Krajinski park Golte so razglasili leta 1987. Park obsega kar 1223 hektarov površine. Območje hkrati velja za naravno vrednoto državnega pomena in del Ekološko pomembnega območja (EPO) Kamniško-Savinjske Alpe ter vključeno tudi v omrežje Natura 2000.
Pravijo, da je Golte izoblikoval ugasli vulkan Smrekovec. Vulkan je bil aktiven v obdobju terciarja (pred 23 milijoni let) in je ležal pod morjem. Takrat je večkrat zapored izbruhal velike količina vulkanskega pepela, prahu in lave. Ugasli ognjenik je danes visok 1577 metrov, na njem pa najdemo veliko redkih cvetlic in največje sklenjeno območje divjega petelina.

Planine, kjer se nahaja krajinski park Golte, se je v preteklosti prijelo ime Golte ali Golčka planina, saj zaradi svoje kraške sestave »pogolta« vso vodo, ki zapade.

Kje se nahajajo Golte?

Planina Golte se nahaja v osrčju Kamiško-Savinskih Alp. Gre za gorsko skupino s številnimi zavarovanimi območji narave. Gorski ambient je odlična destinacija za izlete v hribe ter ljubitelje pohodništva in gorništva. Območje je znano tudi po čudovitih dolinah, kot so Logarska dolina (kjer boste našli tudi slap Rinka) ter Kamniška Bistrica. V njem najdemo tudi številna smučarska središča – poleg smučišča Golte najdemo tudi smučišči Krvavec in Velika planina. Kamniško-Savinjske Alpe so med planinci zelo priljubljene tudi zaradi svojih vrhov. Najvišji vrhovi segajo čez 2.500 metrov, najvišji med njimi pa je 2558 metrov visoki Grintovec.

Kaj početi na Golteh?

Golte tako pozimi kot tudi poleti svojim obiskovalcem nudijo veliko priložnosti za oddih v naravi. Pozimi vam je na voljo več kot 12 kilometrov smučarskih prog, poleti pa številne pohodniške in kolesarske poti na katerih boste odkrivali skrite lepote gorskega sveta. Več idej za aktivnosti na Golteh si lahko preberete TUKAJ.

Preberi več / Read more

savinjska dolina

Savinjska dolina in destinacije, ki jih morate obiskati

Savinjska dolina se nahaja v objemu gora, kjer čudovita alpska dolina svojim obiskovalcem nudi neomejeno število priložnosti za občudovanje naravnih lepot, različna aktivna doživetja ter odkrivanje kulturnih in kulinaričnih znamenitosti. Temu področju daje svoj pečat bistra zelena hudourniška reka Savinja, …

zimske počitnice

Že veste, kam bi se radi odpravili na zimske počitnice?

Zimske počitnice si večina ljudi rada privošči na snegu, še posebno priljubljene destinacije so različna smučišča. Radosti na snegu so odlična priložnost za pobeg od vsakdana in priložnost, da se popolnoma sprostimo in naberemo moči za nove podvige. …

krompirjeve počitnice 2023

Krompirjeve počitnice 2023 – že veste, kje jih boste preživeli?

Prihaja čas, ko se v svežih jutrih nad krošnjami dreves še potikajo meglice, ko se listje dreves odeva v pisane barve, v naravi pa lahko naletimo na obilico darov, kot so kostanj, gobe in razno jagodičevje. Nekoliko nižje temperature nam …