ApartmajiGolte.si

Savinjska dolina in destinacije, ki jih morate obiskati

Savinjska dolina se nahaja v objemu gora, kjer čudovita alpska dolina svojim obiskovalcem nudi neomejeno število priložnosti za občudovanje naravnih lepot, različna aktivna doživetja ter odkrivanje kulturnih in kulinaričnih znamenitosti. Temu področju daje svoj pečat bistra zelena hudourniška reka Savinja, naravni spomenik Slovenije, ki se od Logarske doline do Ljubnega vije skozi skalnate soteske.

 

Zgornje Savinjska dolina

Zgornje Savinjska dolina je idilična alpska dolina, ki obsega Kamniško-Savinjske Alpe ter alpske doline kot so Logarska dolina, Matkov kot, Robanov kot, del Karavank ter visoke alpske kraške planote kot so planota Golte, Menina planina in Dobrovlje.

Pozimi je smučišče Golte ena izmed najbolj priljubljenih destinacij, ki jih ponuja Zgornje Savinjska dolina, saj se tam lahko poleg smučanja in deskanja preizkusite tudi v turni smuki ali pa zimskem pohodništvu.

V toplejših mesecih so hribi v Zgornje Savinjski dolini pravi raj za ljubitelje pohodništva, saj lahko izbirajo med številnimi visokogorskimi ali sredogorskimi vrhovi. Poleg hribov si v Zgornje Savinjski dolini velja ogledati tudi krajinski park Logarska dolina, ki ga mnogi razglašajo za najlepšo alpsko dolino v Evropi. Obisk si brez dvoma zaslužijo tudi slap Rinka, pomembno jamsko najdišče iz začetka mlajšega paleolitika Potočka Zijalka in Snežna jama, stara od 10 do 12 milijonov let, ki bo zagotovo navdušila vsakega obiskovalca. Zgornje Savinjska dolina se na koncu mozirske kotline pri Soteski zoži, nato pa razširi v Spodnjo Savinjsko dolino.

 

Spodnja Savinjska dolina

Pojem Spodnja Savinjska dolina označuje regijo v porečju spodnjega dela Savinje, kjer prebivalstvo povezujejo narečje, kultura, ter hmeljarstvo, ki je bilo včasih glavna gospodarska dejavnost na temu področju. Spodnja Savinjska dolina se nahaja na zahodu Celjske kotline, prepoznavna pa je po specifičnih naravno in družbeno geografskih značilnostih. V njej si lahko ogledate grad Žovnek, ki je eden izmed izvornih gradov slavne srednjeveške dinastije Celjskih knezov.  Dolina je že več kot stoletje poznana po hmelju, danes pa lahko v Žalcu obiščete celo fontano piva in preizkusite več različnih vrst piva.

 

Destinacije za ljubitelje pohodništva

Zgornje Savinjska dolina je odlična destinacija tudi za smučarje, saj vam smučišče Golte nudi kar 12 kilometrov različnih smučarskih prog. Tudi med letom so Golte priljubljena destinacija med pohodniki, saj se na alpski planoti lahko sprehodite po številnih sprehajalnih poteh in ogledate tako naravne kot kulturne znamenitosti.

Prav tako je Zgornje Savinjska dolina znana tudi po krajinskem parku Logarska dolina, ki velja za eno izmed najlepših alpskih dolin v Evropi. Leži v objemu mogočnih Kamniško-Savinjskih Alp in skriva nešteto naravnih znamenitosti.

Tudi krajinski park Robanov kot je ena izmed čudovitih ledeniških dolin, ki jih skriva Zgornje Savinjska dolina. Ta priljubljena turistična točka za ljubitelje pohodništva in narave, gostoljubne domačije pa vas z veseljem razvajajo z domačimi dobrotami, kot so Zgornjesavinjski želodec in druge.

Predalpska planota Menina planina je priljubljena destinacija za pohodnike, krasi pa jo številne naravne lepote, pravljični pašnike in prekrasni razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe.

 

 

Če vas zanimata preteklost in kultura

Tudi ljubitelji kulture in zgodovine boste prišli na svoj račun, Zgornje Savinjska dolina namreč ponuja tudi številne kulturno-zgodovinske znamenitosti, kot je na primer pomembno jamsko najdišče Potočka Zijalka. Gre za pomembno zgodovinsko najdbo in sicer staro kamenodobno bivališče iz obdobja mlajšega paleolitika, staro približno 40.000 let. V jami so odkrili kosti jamskega medveda, kamnita in koščena orodja ter ostanke ognjišč, ki kažejo na to, da se je takrat na tem področju zadrževal ledenodobni človek.

V Nazarjah stoji grad Vrbovec, v katerem se nahaja tudi Muzej gozdarstva in lesarstva. Zgornje Savinjska dolina je pretežno gozdnata in prometno zaprta pokrajina, zato sta gozdarstvo in lesarstvo odločilno vplivala na življenje njenih prebivalcev.

Pred 2000 leti je skozi Šempeter v Savinjski dolini vodila pomembna rimska cesta. V okolici so  imeli posestva številni rimski veljaki in nekateri izmed njih so bili pokopani v šempetrski nekropoli. Lapidarij je muzej na prostem, kjer si lahko pogledate rimske grobnice z reliefi, ki veljajo za najpomembnejše in najlepše ohranjene rimske spomenike v Sloveniji in Srednji Evropi. Od odkritja rimske nekropole je bilo v Šempetru izkopanih že več kot 100 družinskih grobnic in preko 600 arheoloških predmetov.

Zgornje Savinjska dolina je dom tudi največji in arhitekturno najbolj pomembni baročni stavbi v Sloveniji. Če vas zanima kulturna in sakralna zgodovinska dediščina, potem morate obiskati Gornjegrajsko katedralo oziroma cerkev Sv. Mohorja in Fortunata, ki vas bo navdušila z baročno arhitekturo, dragocenimi slikami in bogato zgodovino.

Za ljubitelje cvetja in kulture Zgornje Savinjska dolina ponuja tudi obisk Mozirskega gaja. Gre za park cvetja in etnografski muzej na prostor, ki so ga domačini v Mozirju uredili v 80-ih letih 20. stoletja. Destinacija je še posebej priljubljena v prazničnem času, saj že leta navdušuje z več kot 1.7 milijona božičnih lučk v različnih oblikah.

 

Naravni biseri v okolici

 

Zgornje Savinjska dolina je tudi dom najvišje ležeči turistični jami v Sloveniji. Od 10 do 12 milijonov let stara Snežna jama slovi predvsem po večnem ledu, ki ga lahko najdemo v vhodni in Ledeni dvorani. Izjemno zanimiva je tudi zaradi večjih količin jamskega mleka – gre za malgonit, ki se po stenah jame odlaga v obliki oblog ali kapniških tvorbah.

Kraška, več kot 3 milijone let stara jama Pekel se nahaja v bližini Šempetra v Spodnji Savinjski dolini. Kadar je zunanja temperatura nižja od tiste v jami, se iz vhoda občasno kadi, po čemer je jama tudi dobila svoje ime. Poleg kapnikov in drugih tvorb je jama poznana tudi po najvišjem podzemnem slapu v Sloveniji, s štirimi metri vodnega padca.

Poleg podzemnih slapov pa je Zgornje Savinjska dolina dom enega izmed najlepših slovenskih slapov.  V objemu Logarske doline se nahaja 90 metrov visok slap Rinka, ki je eden izmed najbolj znanih in obiskanih slapov v Sloveniji. Ta čudovit slap, ki ima največji pretok spomladi in jeseni, bo zagotovo navdušil vsakega obiskovalca.

 

Kaj vam še ponuja Savinjska dolina?

Če vas zanima več destinacij v okolici, si lahko seznam predlaganih lokacij pogledate tudi TUKAJ. Za vas smo pripravili podroben pregled številnih kulturnih in naravnih znamenitosti, ki so zagotovo vredne vašega obiska. Vsekakor je sta Zgornje Savinjska dolina in Spodnje Savinjska dolina vredni vašega obiska, saj vas bosta popolnoma očarali s prečudovito naravo in zanimivimi destinacijami.

 

Kako načrtovati svoj obisk Zgornje Savinjske doline?

Vas zanima Zgornja Savinjska dolina in destinacije v njeni okolici? Naši apartmaji na Golteh so odlično izhodišče za raziskovanje in odkrivanje vseh naravnih lepot in drugih zanimivosti na temu področju.

Apartmaji se nahajajo tik ob smučišču Golte in v zimskih časih obiskovalcem nudijo direkten dostop do smučišča in drugih aktivnosti na snegu. V toplejših mesecih so Golte zelo priljubljena točka za pohodnike, apartmaji pa se nahajajo tik ob številnih sprehajalnih poteh, ki vas vodijo mimo naravnih lepot in znamenitosti na planoti.

Če si želite ogledati lepote, ki jih ponuja Zgornje Savinjska dolina, si privoščite sproščujoč oddih v naših apartmajih. Tu boste lahko uživali v svežem zraku in miru, od večine zgoraj omenjenih destinacij pa boste oddaljeni manj kot 1 uro vožnje z avtomobilom.

Obiščite nas in si privoščite sproščujoč oddih v osrčju neokrnjene narave!

 

 

 

Preberi več / Read more

savinjska dolina

Savinjska dolina in destinacije, ki jih morate obiskati

Savinjska dolina se nahaja v objemu gora, kjer čudovita alpska dolina svojim obiskovalcem nudi neomejeno število priložnosti za občudovanje naravnih lepot, različna aktivna doživetja ter odkrivanje kulturnih in kulinaričnih znamenitosti. Temu področju daje svoj pečat bistra zelena hudourniška reka Savinja, …

zimske počitnice

Že veste, kam bi se radi odpravili na zimske počitnice?

Zimske počitnice si večina ljudi rada privošči na snegu, še posebno priljubljene destinacije so različna smučišča. Radosti na snegu so odlična priložnost za pobeg od vsakdana in priložnost, da se popolnoma sprostimo in naberemo moči za nove podvige. …

krompirjeve počitnice 2023

Krompirjeve počitnice 2023 – že veste, kje jih boste preživeli?

Prihaja čas, ko se v svežih jutrih nad krošnjami dreves še potikajo meglice, ko se listje dreves odeva v pisane barve, v naravi pa lahko naletimo na obilico darov, kot so kostanj, gobe in razno jagodičevje. Nekoliko nižje temperature nam …