Čarobnost narave v krajinskem parku Golte

Čarobnost narave v krajinskem parku Golte

Avtor Urednik

Krajinski park Golte je odlična lokacija za vse, ki radi med izvajanjem športnih aktivnosti uživate v prijetnem objemu narave. Nahaja se v osrčju Savinjske doline, zanimiv pa je predvsem po načinu dostopa. Do tega prekrasnega kotička boste namreč prišli z najdaljšo nihalko v Sloveniji – v zgolj 8 minutah boste lahko že občudovali dolino z nadmorske višine 1410 metrov. Seveda pa to ni edina možnost. V lepem vremenu vas bo do cilja vodila tudi cesta na Golte. Nadmorska višina, ki jo boste morali premagati je kar 1000 metrov, zato se bo vaša pot nekoliko podaljšala. Vam pa vsekakor toplo priporočamo, da izkusite fantastično doživetje vožnje z nihalko, o prijetni dogodivščini pa boste lahko nato še dolgo pripovedovali svojim najbližjim.

Bližina neokrnjene narave

Golte so visoka kraška planota, ki že vrsto let kraljuje v vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alpah. Če se še spomnite srednješolskih časov in ur geografije, potem zagotovo veste, kateri material gradi kraški svet. Govorimo o kamnini apnenec, ki zaradi svojih unikatnih lastnosti omogoča nastanek kraških vrtač, jam in suhih dolin. Kraško površje vodo dobesedno golta, to pa je tudi glavna lastnost, po kateri je ta čudovita planota dobila ime.

Lokacija planote Golte je zanimiva predvsem zaradi neverjetne bližine. Vstopna postaja nihalke se namreč nahaja zgolj 17 kilometrov ali, za lažjo predstavo, 20 minut vožnje od izvoza iz avtoceste Šentrupert v smeri Mozirja. Svoj avtomobil boste lahko parkirali na urejenem parkirišču ob spodnji postaji nihalke. V le dobri uri boste, namesto pogleda na sivo Ljubljano, svoje oči spočili na prekrasnem razgledu, ki ga nudi planota Golte. Nadmorska višina pa je ravno pravšnja, da je na tej izvrstni lokaciji nastal tudi smučarski rekreacijski center. 

Preživite prosti čas tako, kot paše le vam

Planota nudi obilico najrazličnejših možnosti za rekreacijo in kakovostno preživljanje prostega časa v naravi. Z najdaljšo nihalko Žekovec lahko svoje otroke popeljete v samo osrčje naravnih lepot. Nihalka vas pripelje do hotela Montis, do katerega vodi tudi cesta na Golte. Tu se lahko sprostite v prijetnem wellness centru, se okrepčate v restavraciji ali na zunanji terasi opazujete sončni zahod ob vrhunski kavi. Vaši najmlajši pa bodo lahko v poletnih mesecih koristili tudi bazen in otroška igrala.

Če ste bolj športnega duha, potem je pohod po najrazličnejših pohodniških poteh prava izbira. Številne označene poti, vzponi in krožna ‘Pot po Golteh’ bodo poskrbele za uresničitev vaših pohodniških ciljev. Nato pa boste lahko v znameniti Mozirski koči na Golteh odpočili utrujene noge in z domačimi specialitetami napolnili lačne želodce.

Za vse adrenalinske navdušence in tiste, ki želite dopust preživeti kar se da aktivno, pa v poletnih mesecih priporočamo spust po zipline-u, plezanje po plezalni steni, gorsko kolesarjenje, jamarstvo ali pa vedno bolj priljubljen bushcraft ali tečaj preživetja v naravi. Si upate?

Spust po belih strminah

Planota vam omogoča vrsto različnih aktivnosti, seveda pa so Golte vsekakor najbolj znane po svojem smučišču. Le kako naj ne bi bile, če pa je bilo ravno to smučišče že večkrat izbrano kot najboljše smučišče v Sloveniji. Nihalka ali cesta na Golte vas pripeljeta na nadmorsko višino med 1250 in 1.600 metrov, od koder se vam odpre prekrasen pogled na kar 50 hektarjev razgibanih smučarskih prog. Deskanje, sankanje in turno smučanje pa so aktivnosti, v katerih boste lahko uživali v zimskem času.

Obiskovalci so navdušeni predvsem nad širokimi in dolgimi smučarskimi progami, ki zagotavljajo nemoteno smuko. Verjetno pa noben spust po belih strminah ne mine brez nekajkratnih postankov, ki so namenjeni predvsem doživetju nepozabnega razgleda na Savinjsko dolino in Kamniško-Savinjske Alpe.​ Ne glede na to kako dober smučar ste, bo smučišče zagotovo izpolnilo vaše smučarske želje. Nekaj več kot 12 kilometrov smučarskih prog je namreč prilagojenih tako začetnikom, kot tudi čisto pravim mojstrskim smukačem.

Ker se ta prekrasna planota nahaja znotraj Krajinskega parka pa se vsi, tako zaposleni kot obiskovalci trudijo naravo čim bolj ohranjati. Kljub vsej infrastrukturi, ki zagotavlja nemoten in udoben oddih, se namreč čisto vsaka aktivnost izvaja v skladu z za naravo prijaznimi pravili. Zaradi spoštljivega vedenja vseh, ki obiščejo Golte, lahko namreč tudi vi uživate v čarobnosti tega naravnega in ohranjenega prostora. Zato se vsi skupaj potrudimo, da bo naravni kotički naše dežele še naprej tako čudoviti in ohranjeni.

Sorodni prispevki