ApartmajiGolte.si

Z najdaljšo nihalko na Golte

Panoramska nihalka Žekovec, ki vas v zgolj osmih minutah pripelje na čudovito planoto Golte, se lahko pohvali s čisto pravim rekordom. Z 3265 metrov dolžine je namreč najdaljša nihalka v Sloveniji, ki omogoča nepozabno doživetje vsakemu, ki se z njo povzpne na Golte. Nihalka na Golte v rekordnem času premaga kar 1000 višinskih metrov – nanjo se vkrcate na spodnji postaji, ki leži na nadmorski višini 490 metrov, nato pa vas nihalka Golte varno pripelje na čudovitih 1410 metrov. Fantastičen razgled na Savinjsko dolino je tako zagotovljen.

Kako do nihalke na Golte

Golte nihalka Žekovec se nahaja pod prekrasno kraško planoto Golte – bolje rečeno, njena spodnja postaja. Tu se vkrcate v kabino, ki vas pripelje natanko pred hotel Montis. Vaša naloga je le, da se do najdaljše slovenske nihalke pripeljete z avtom ali katerim drugim vam ljubim prevoznim sredstvom. Le tega lahko brez skrbi pustite na velikem brezplačnem parkirišču, ki obiskovalcem nudi preko 1000 parkirnih mest, ki so primerna tudi za avtobuse in avtodome.

Če prihajate iz Ljubljane oziroma njene smeri, potem se morate peljati po avtocesti proti Mariboru. Vsi iz štajerskega konca pa seveda obratno – v smeri proti Ljubljani. Tako eni kot drugi na avtocesti izberete izvoz Šentrupert, Mozirje, Logarska dolina in Golte. Svojo pot nadaljujete vse do Mozirja, kjer v krožnem križišču skrenete desno, nato pa le še sledite cestnim oznakam za Golte. Kaj kmalu boste zagledali oznake, ki vas usmerjajo proti nihalki. Na njeni desni strani boste zagledali prej omenjeno parkirišče, kjer boste lahko pustili vaše vozilo.

Ker pa danes že skoraj vsak od nas na svoji poti uporablja GPS naprave, vam iskanje spodnje postaje za vkrcanje ne bi smelo predstavljati večje ovire. Nihalka na Golte se nahaja na koordinatah 46.356081°N / 14.932136°E, ki jih le vnesete v izbrano GPS napravo in kaj kmalu vas bo nihalka Golte že peljala čudovitemu razgledu naproti.

nihalka

Koristni napotki za obiskovalce

Golte nihalka obratuje celo leto, tako da se lahko z njeno pomočjo na planoto vzpnete tako v času zimske kot tudi poletne sezone. Na vrh vas bo pripeljala čisto vsak dan po v naprej objavljenem razporedu. Ta je objavljen na spodnji vstopni postaji in seveda na spletu. V primeru, da potujete z večjo skupino, pa se prej najavite po telefonu, saj tako ne boste potrebovali čakati. Ker se zaposleni trudijo vsem obiskovalcem nuditi prijetno in varno vožnjo, se na nihalki vsako leto izvaja redni letni remont in druga vzdrževalna dela. Takrat Golte nihalka seveda ne obratuje. V tem primeru se na planoto lahko povzpnete po cesti na Golte.

Nihalka na Golte pelje vsako polno uro po objavljenem obratovalnem času. Seveda pa se, v primeru velikega števila obiskovalcev, pogostost voženj poveča. Takrat nihalka Golte pelje vsake pol ure, lahko pa tudi pogosteje. Nihalka na Golte pa omogoča tudi izvedbo posebnih voženj, ki se jih lahko izvede tudi izven njenega rednega obratovalnega časa. V tem primeru se plača ceno posebne vožnje in vozovnico po veljavnem ceniku. V zimskem času lahko seveda pride do različnih vremenskih in snežnih razmer, ki niso primerne za obratovanje nihalke in podobnih naprav. Takrat se njeno delovanje, zaradi zagotavljanja vaše varnosti, začasno ustavi. V tem primeru je razumevanje in potrpežljivost obiskovalcev največ, kar si zaposleni želijo.

Golte nihalka je cenovno ugodna

Za vožnjo s panoramsko nihalko je potrebno plačati vozovnico. Lahko se odločite bodisi za povratno ali enosmerno vozovnico. Cena povratne karte za odrasle je 16,00 eur, za otroke 11,00 eur, upokojenci in mladi pa boste plačali 14,00 eur. Svetujemo vam nakup povratne vozovnice, saj gre za veliko bolj ugodno izbiro kot nakup enosmerne karte. Za primerjavo – za enosmerno karto za odrasle boste namreč odšteli 12,00 eur, kar bi na koncu zneslo več kot nakup povratne vozovnice. Verjetno se boste čez čas želeli vrniti v dolino, zato je izbira povratne karte več kot smiselna.

Vsi tisti, ki pa Golte obiskujete redno, pa se lahko odločite za nakup povratne sezonske ali planinske sezonske karte. Golte nihalka vas bo tako za 110,00 eur oziroma 89,00 eur na vrh vozila skozi vso sezono.

Nihalka Golte omogoča tudi brezplačen prevoz osebne prtljage in domačih živali. Za prevoz koles in jadralnih padal pa boste morali odšteti nekaj dodatnega denarja. Na planoto Golte je, po predhodnem dogovoru z upravljalcem, možen tudi prevoz posebnega tovora, ki pa mora biti ustrezno pripravljen in zavarovan.

Nihalka na Golte omogoča nepozabno izkušnjo, še posebej pa bodo vožnje veseli vaši otroci. Zato avto raje pustite na spodnjem parkirišču in izkoristite vse čare, ki vam jih panoramska nihalka Golte nudi.

Preberi več / Read more

savinjska dolina

Savinjska dolina in destinacije, ki jih morate obiskati

Savinjska dolina se nahaja v objemu gora, kjer čudovita alpska dolina svojim obiskovalcem nudi neomejeno število priložnosti za občudovanje naravnih lepot, različna aktivna doživetja ter odkrivanje kulturnih in kulinaričnih znamenitosti. Temu področju daje svoj pečat bistra zelena hudourniška reka Savinja, …

zimske počitnice

Že veste, kam bi se radi odpravili na zimske počitnice?

Zimske počitnice si večina ljudi rada privošči na snegu, še posebno priljubljene destinacije so različna smučišča. Radosti na snegu so odlična priložnost za pobeg od vsakdana in priložnost, da se popolnoma sprostimo in naberemo moči za nove podvige. …

krompirjeve počitnice 2023

Krompirjeve počitnice 2023 – že veste, kje jih boste preživeli?

Prihaja čas, ko se v svežih jutrih nad krošnjami dreves še potikajo meglice, ko se listje dreves odeva v pisane barve, v naravi pa lahko naletimo na obilico darov, kot so kostanj, gobe in razno jagodičevje. Nekoliko nižje temperature nam …