ApartmajiGolte.si

Pot po Golteh – lepote na vsakem koraku

Pot po Golteh je tematska krožna pot, ki vas vodi mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitosti v okolici. Dolga je približno 6,5 kilometrov, za sprehod po njej boste porabili nekje 2 uri in pol. Kljub temu, da je malo daljša, je nezahtevna, saj na poti naredimo samo 400 m višinske razlike. Pot po Golteh je primerna tako za izkušene kot neizkušene pohodnike, družine, starejše in tudi štirinožne spremljevalce.

Preden se odpravite na pot poskrbite za udobno pohodniško opremo, s seboj vzemite nekaj pijače (ali pa se med potjo ustavite v eni izmed gorskih koč), vsekakor pa ne pozabite na fotoaparat, saj boste ob čudovitih razgledih zagotovo želeli pritisniti na sprožilec.

Svojo pot lahko začnete tik ob naših apartmajih. (Na Golte se lahko pripeljete tudi z nihalko ali pa z avtomobilom, ki ga parkirate pri Alpskem vrtu, kjer je urejeno parkirišče). Mimo hotela se sprehodite proti smučišču, kjer boste kmalu zagledali smerokaz, ki vas usmerja na različne poti po Golteh. Izberite Pot po Golteh (na nekaterih smerokazih tudi Pot divjega petelina) in se začnite vpenjati po makadamski cesti.

Pot vas vodi navkreber do spomenika NOB, ki je bil postavljen v spomin XIV. divizije, ki je na tem mestu pozimi leta 1944 prečkala planino Golte. V bližini spomenika se nahaja počivališče iz katerega lahko uživate v razgledu na sosednje hribe (Menina, Kum, Pohorje, Zasavsko hribovje,…).

Nadaljujte pot mimo zgornje postaje trosedežnice Medvedjak do koče in jezera Trije ploti. V koči se lahko ustavite in si privoščite kakšno lokalno specialiteto, ob jezeru pa se lahko ustavite in uživate v prekrasnem razgledu. Akumulacijsko jezero se nahaja na 1.530 metrih nadmorske višine in v zimskem času zagotavlja vodo za zasneževanje smučišč.

Mimo koče vas pot vodi proti Starim stanom. Pri počivališču na gozdni jasi si lahko ogledate kraško brezno. Gre za tipičen kraški pojav, značilen za planino Golte, v katerem se sneg lahko zadrži tudi do konca meseca julija.

Po pašniku se spustite na zahodno stran planine kjer se nahajajo Stari stani – bivališča, ki so jih včasih uporabljali pastirji na Golteh. V koči so na voljo osvežilni napitki in kulinarične dobrote.

V nadaljevanju vas pot po Golteh vodi do naslednjega kraškega brezna na Lahovnici. Ta del poti vas pelje po kraški prelomnici, kjer se nahaja veliko udornin in požiralnikov meteorne vode. Zaradi specifične sestave tal lahko na tem območju opazujete zelo specifične vrste rastlin.

Naslednja točka na poti so Jezerca. Privoščite si kratek počitek v čudovitem okolju, ter uživajte v miru, tišini in petju ptic. Pot nadaljujte proti Zagradiškem stanu in nato proti Boskovcu. (Če želite se lahko odločite za krajšo pot in se tu usmerite mimo jame Ledenice proti Alpskemu vrtu.)

Po približno uri hoda od Jezerc vas pot po Golteh mimo Zagradiškega stanu in Istej vodi proti najvišjemu vrhu planote Golte. (Tu se lahko po planinski poti usmerite proti Smrekovcu – ugaslemu vulkanu, na katerem danes najdemo veliko posebnih rastlin in eno izmed večjih bivališč divjega petelina.) Najvišji vrh na Golteh je 1.588 metrov visok Boskovec. Na njem boste našli tudi razgledni stolp, ki nudi čudovite razglede na bližnjo in daljno okolico.

Naslednja posebnost mimo katere nas vodi pot je kraška jama Ledenica. Zaradi njene lege se v njej sneg obdrži preko celega leta. Včasih so kmetje in pastirji jamo uporabljali za shranjevanje živil.

Od jame pot mimo kapelice Jezusa Dobrega Pastirja nadaljujemo proti Mozirski koči in Alpskemu vrt. Koča na južnem pobočju Boskovca stoji že od leta 1896, ko jo je zgradila Savinjska podružnica SPD. Kljub temu, da je večkrat pogorela, so jo vedno znova obnovili in nadgradili. Žal je koča v požaru leta 2021 ponovno pogorela do tal, vendar pa lahko v njihovi kulinarični ponudbi še vedno uživate v nadomestni lokaciji le nekaj metrov stran od originalne lokacije.

Na koncu poti obiščite še Alpski vrt, kjer prevladujejo avtohtone naravno rasle rastline, značilne za Golte. Rastline so označene, potke med nasadi pa urejene in zavarovane. Sprehod po približno 2 ha vrta vam bo vzel slabo uro. Poti po vrtu so opremljene s počivališči in informacijskimi tablami.

Krožna pot po Golteh vas nato popelje nazaj do lokacije, kjer se nahajajo naši apartmaji, hotel in zgornja postaja panoramske nihalke. Če vas zanimajo še druge pohodne poti na Golteh si lahko več o njih preberete TUKAJ.

 

Verjamemo, da ste v sprehodu uživali in posneli veliko čudovitih fotografij. Delite jih z nami na naši Facebook strani in Instagram profilu ali pa uporabite #apartmajigolte.

Preberi več / Read more

savinjska dolina

Savinjska dolina in destinacije, ki jih morate obiskati

Savinjska dolina se nahaja v objemu gora, kjer čudovita alpska dolina svojim obiskovalcem nudi neomejeno število priložnosti za občudovanje naravnih lepot, različna aktivna doživetja ter odkrivanje kulturnih in kulinaričnih znamenitosti. Temu področju daje svoj pečat bistra zelena hudourniška reka Savinja, …

zimske počitnice

Že veste, kam bi se radi odpravili na zimske počitnice?

Zimske počitnice si večina ljudi rada privošči na snegu, še posebno priljubljene destinacije so različna smučišča. Radosti na snegu so odlična priložnost za pobeg od vsakdana in priložnost, da se popolnoma sprostimo in naberemo moči za nove podvige. …

krompirjeve počitnice 2023

Krompirjeve počitnice 2023 – že veste, kje jih boste preživeli?

Prihaja čas, ko se v svežih jutrih nad krošnjami dreves še potikajo meglice, ko se listje dreves odeva v pisane barve, v naravi pa lahko naletimo na obilico darov, kot so kostanj, gobe in razno jagodičevje. Nekoliko nižje temperature nam …